Sebut sahaja lokan pasti penduduk Lawas akan mengetahui akan lokan. Lokan merupakan salah satu makanan seafood yang sangat terkenal di kalangan penduduk Lawas. Lokan hampir sama seperti kerang tetapi tidak sama seperti lokan.
Saiz Lokan lebih besar daripada kerang malahan saiznya boleh mencecah 2 atau 3 kali ganda daripada saiz kerang. Lokan sering dimasak Lokan masak lemak, dan dicampur bersama sayur kampung seperti dengan sayung rebung atau umbut kelapa atau pisang.
Namun, Lokan Bakar merupakan yang paling sedap ! Pelbagai cara boleh dilakukan dengan Lokan Bakar antaranya adalah Lokan Bakar Thai dan Lokan Bakar Cheese.Berikut merupakan resepi untuk Lokan Bakar Thai dan Lokan Bakar Cheese
LOKAN BAKAR THAI
Bahan-bahan :
Lokan yang telah dicuci dan dikopek, bawang merah, bawang putih, bawang holand, cili padi, cili besar, limau kasturi, kicap seasoning
Cara-cara :
1. Semua bawang dicincang halus bersama cili padi dan cili besar.
2. Perah limau bersama bawang dan cili yang telah dicincang.
3. Campur dengan sesudu kicap seasoning atau mengikut citarasa anda.
4. Bakar di atas api / bara yang telah disediakan dahulu.
LOKAN BAKAR CHEESE
Bahan-bahan :
Lokan yang telah dicuci dan dikopek, Cheese parut mozarella atau cheese cheddar
Cara-cara :
1. Bakar seketika lokan di atas api atau bara (beberapa minit)
2. Kemudian baru taburkan cheese yang telah diparut.
3. Sesuai dibakar ketika hendak makan (makan panas dan cheese yang leleh meleleh)
Selamat mencuba dengan resepi yang dikongsi dan nikmati Lokan Bakar anda seisi keluarga. Selamat Mencuba !