Kembayau atau buah dabei merupakan buah yang hanya didapati di Sarawak sahaja . Untuk masyarakat sekitar Lawas, buah dabei lebih dikenali dengan panggilan buah kembayau.
Kembayau merupakan buah yang bermusim dan semestinya apabila musim kembayau ianya pasti peminat kembayau tidak akan melepaskan peluang ini kerana musim kembayau bukanlah pada setiap bulan .
Antara masakan yang paling sedap dimasak dengan menggunakan kembayau adalah menggunakan kicap, garam dan gula . Berikut disertakan bahan-bahan dan cara memasak dengan mudah dengan menggunakan kembayau.
Bahan-bahan :
1. Buah Kembayau
2. Gula
3.Garam
4. Kicap Manis dan Masin
Cara Memasak :
1. Masak air panas (Kembayau yang telah dicuci diletakkan di dalam periuk yang bertutup)
2. Tuang air panas ke dalam periuk (kembayau di dalam)
3. Biarkan sehingga 4-6minit (sehigga lembut sedikit)
4. Buangkan / asingkan air panas di dalam periuk
5. Masukkan garam , gula, kicap manis dan masin secukup rasa .
6. Hidang dan makan !
MOHAMAD NABILFADLI BIN KAMARULZAMAN. Beliau merupakan penduduk di sekitar Kampung Banting iaitu di Taman Klasik, Lawas. Hampir 2 tahun dalam menceburi bidang perniagaan secara aktif di online mahupun secara offline .
Popia Tahai Goreng merupakan salah satu produk makanan yang laku keras ketika musim perayaan tidak kira Hari Raya malahan turut mendapat sambutan untuk perayaan lain seperti Krismas dan Tahun Baru Cina.
Popia Tahai Goreng ini dikehendaki untuk membuat tempahan lebihi awal kerana pembuatan akan dibuat setelah mendapat tempahan. Ini adalah kerana Encik Mohamad Nabil menginginkan produknya segar dan bertahan lebih lama untuk memastikan kualiti popia tahai tersebut.
Untuk membuat tempahan , bolehlah menghubungi beliau seperti yang berikut :
Facebook : Nabellfadliey
Instagram : Nabellfadliey
Whatpp : 013-8090038
Halaman 2 dari 2